Predano prehranjevanje: Vodič k zavestni prehrani

KAKO jemo, je lahko še pomembnejše od tega, KAJ jemo. Mnogi od nas imamo s hrano razmerje, ki je še bolj zakomplicirano od odnosa z našim najmanj priljubljenim ‘bivšim’.. Čas je za preobrat in razvoj srečnega, zdravega, počasnega in zadovoljnega odnosa s hrano. Ponujamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali uživati v obrokih, namesto, da bi jih kasneje obžalovali.

Woman-eating-pasta

Priprave k obroku

”Obstajati bi morali štirje pogoji, ki bi jih moral človek izpolniti, preden začne jesti. Če jih ne more izpolniti, bi bilo bolje, da ostane lačen. NAJPREJ – zagotoviti si moramo mirno in tiho okolje. Drugič – nikakor ne smemo biti pod kakršnimkoli (miselnim ali telesnim) pritiskom. Tretjič – hrana mora biti primerno pripravljena z vsemi sestavinami vred. In zadnjič – polni boste moči in vaše življenje bo dolgo, če boste užili in obenem uživali vsak grižljaj, ki ga daste v usta.’ Yogi Bhajan

PRIPRAVITE se na doživetje. Najdite si miren kotiček brez motečih elementov, kjer si lahko vzamete čas in blaženo uživate v grižljajih. Vklopite vseh pet čutov. Užijte hrano z očmi, nato počasi vdihnite njeno aromo. Če jeste z rokami, še otipajte teksturo hrane. Raziskave kažejo, da tisti, ki jedo preveč, občutno premalo uživajo v samem hranjenju. V bistvu jedo več v samem iskanju občutka zadovoljstva. Počasi! Vnašajte hrano z občutkom in tako boste zraven spodbudili še presnovo. Preden ste pripravljeni na prvi grižljaj, poskusite pomisliti, od kod prihaja vaša hrana; k temu spada tudi ozaveščanje, kdo vse je moral poskrbeti zanjo, da je zdaj na vašem krožniku. Nazadnje je čas, da zaženete v pogon še brbončice.

Zakaj žvečiti?

Veliko prednosti je v tem, da pravilno prežvečimo hrano.Prebava se resnično začenja že v ustih, ko slina pripomore k absorpciji hranilnih snovi. Čeprav je razlogov za žvečenje mnogo več, naj jih naštejemo sedem:

  1. ABSORPCIJA HRANIL IN ENERGIJE – Telo vsrka iz hrane več hranilnih snovi in s tem tudi več energije!
  2. IZGUBA ODVEČNE TELESNE TEŽE – Ker možgani potrebujejo celih 20 minut, preden dojamejo, da je naše telo sito, je počasen proces žvečenja tu koristen, ker nam ta čas pridobi. Jejmo, ko moramo, ne iz požrešnosti..
  3. NAJ OMENIMO ENCIME – Slina vsebuje črevesne encime, ki razgradijo hrano in jo nekako pred-prebavijo, kar pomeni, da porabi vaše telo manj časa pri samem prebavljanju.
  4. TUDI VAŠI ZOBJE IMAJO KORIST – Žvečenje seveda krepi zobe in odplakne neželene bakterije, ki povzročajo obloge in karies.
  5. MANJ ČREVESNIH BAKTERIJ – Če ne prežvekujete hrane pravilno, grejo koščki hrane neprežvečeni v želodec, kjer obležijo in so idealno gojišče za bakterije, ki povzročajo cel kup nevšečnosti (napihovanje, driska, vetrovi itd.)
  6. UŽITEK PRI JEDI! – Ko si vzamete za hranjenje čas, imate pri tem možnost doživeti pravi užitek in občutiti hrano – njeno teksturo, vonj in okus.

Torej – jejte POČASI, ZMERNO in z UŽITKOM!

salad-woman-3

Čutite, da je prišel čas za spremembo? Potrebujete prijateljico na svoji poti do celostne preobrazbe? V Linea Snelli skupaj oblikujemo in negujemo vaše TELO ter razvajamo vašo DUŠO. Skupaj se trudimo za vaše zajamčene REZULTATE in slavimo vaše USPEHE. Z nasmehom na obrazu topimo odvečne kilograme in centimetre ter preganjamo slabo voljo! VESELIMO se vaše preobrazbe.

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet.

Brezplačen posvet

Sorodne vsebine

 

Skrij
Brezplačen posvet
Izpolnite spletni obrazec
in si zagotovite svoj termin za
Brezplačen posvet
Certifikat odličnosti

Ponosni smo, da je podjetje Linea Snella d.o.o. ponovno prejemnik certifikata Zlata bonitetna odličnost (Bisnode).

Po analizah za leto 2017 naše podjetje spada med 6,8% najboljših pravnih subjektov v Sloveniji in se uvršča v najvišji razred bonitetne odličnosti AAA. Med 163.642 registriranimi podjetji v Sloveniji bonitetno odličnost AAA dosega zgolj 6.944 podjetij.
Podjetje, ki izkazuje zlato boniteto odličnosti, predstavlja najbolj zanesljiv, kredibilen in nizko tvegan poslovni subjekt za sodelovanje z vsemi poslovnimi partnerji.

x Uspešno ste se prijavili na e-novice.

Hvala!

x Prijava je bila uspešno oddana.

Hvala!

Spletni piškotki

Spletna stran www.lineasnella.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. S klikom na gumb«DA« soglašate z njihovo namestitvijo. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.

DA