5 DOMISELNIH IDEJ ZA ZDRAVO POLETNO KOSILO

V vročih poletnih dneh moramo telesu privoščiti pestro, raznoliko, osvežilno hrano ter se izogibati mastnim in težkim jedem. Da boste lažje vključili več zdravju koristnih obrokov v svoj jedilnik in uživali v njihovi pripravi, so Snelly terapevtke za vas tokrat zbrale recepte za najbolj okusne, domiselne, preproste in zdrave jedi za poletno kosilo.

Piščančja solata z jagodami, orehi in avokadom

Piščanec je idealna sestavina za zdravo poletno kosilo ali večerjo, saj se dobro kombinira z zelenjavo, solatami in celo sadjem ali oreščki. Natrgajte pečene ali kuhane piščančje prsi na trakce ter jim primešajte na koščke narezano rdečo papriko, jagode in avokado. Solite in poprajte po okusu. Solati lahko vmešate tudi žlico ali dve grškega jogurta in po vrhu potresete zdrobljene orehe.

Hladna juha: paradižnikova, kumarična ali jagodna

Ja, prav ste prebrali, tudi jagodna juha je dobra izbira za zdravo poletno kosilo. Zmešajte sveže jagode, lubenico brez pešk, banano, sok limete in svežo baziliko, postavite v hladilnik za kakšno uro, pred serviranjem pa jo potresite s koščki jagod, lubenice in listi bazilike.

Za hladno paradižnikovo juho uporabite sveže, sočne in zrele paradižnike, star kruh (najbolje polnozrnat in napojen z vodo), olupljene kumare, zeleno, rumeno ali rdečo papriko, jabolčni kis in oljčno olje. Za kumarično pa olupljene kumare, avokado, limonin sok, oljčno olje, nekaj svežih listov zelene in peteršilja ter po okusu ingver v prahu, kajenski poper, sveže mleti poper in sol.

Polnozrnata tortilja s piščancem in borovnicami

Piščančje prsi marinirajte v sojini omaki z ingverjem. Specite jih na ponvi ali na žaru, natrgajte na trakce in dodajte mešanici zelene solate, borovnic, naribanega zelja in korenja. Tortilje lahko pripravite sami iz polnozrnate moke (npr. pirine), vode in soli. Nadevajte jih s pripravljeno mešanico in po želji prelijte s prelivom iz sojine omake, medu, limone, čilija in malce kikirikijevega masla. Pazite le pri količinah, saj lahko s prelivom hitro povečate kalorično vrednost jedi.

Bučkine palačinke s paradižnikom, mocarelo ali skuto in zelišči

Bučke naribajte, posolite in odcedite. Dve jajci ločite na rumenjake in beljake. Rumenjake zmešajte z malce mleka in polnozrnate moke (npr. pirine). Beljake stepite v čvrst sneg, ki ga nato postopoma in nežno vmešajte v rumenjakovo zmes. Dodajte bučke, po okusu začinite s poprom, soljo in zelišči, nato pa specite na naoljeni ponvi. Servirajte s koščki mocarele in paradižnika ali namazom iz skute.

Jajca v paradižnikovi omaki alla puttanesca

Nasekljajte strok česna, peteršilja, odcejene kapre, olive in inčune in jih na hitro popražite na oljčnem olju. Dodajte koščke sesekljanega paradižnika iz pločevinke ali svežega paradižnika. Po okusu začinite s poprom, soljo in origanom in kuhajte toliko časa, da se omaka zgosti. Nato v omaki na ponvi naredite dve vdolbinici in vanje previdno ubijte dve jajci. Ko so jajca pečena, dodajte nariban parmezan, delno pokrijte ponev in pustite, da se jed kuha še 5 do 10 minut na zmernem ognju.

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!