Praznujemo 25 let! Podarjamo vam 25% POPUST na vse redne programe oblikovanja telesa in GRATIS pomlajevanje obraza! Rezervirajte svoj brezplačni posvet še danes. Veselimo se srečanja z vami!

KAKO POSLUŠATI SVOJE TELO IN HUJŠATI ZDRAVO?

Poslušanje svojega telesa je pomemben del zdrave miselne naravnanosti tako pri vadbi in prehranjevanju kot v vsakdanjem življenju. Pomaga vam prepoznati utrujenost, izčrpanost telesa in celo pomanjkanje vitaminov in mineralov. Če je vaš cilj shujšati zdravo, brez pretiranega odrekanja in izčrpavanja telesa, je Linea Snella pravi naslov za vas.

Kaj pomeni poslušati svoje telo?

Poslušati svoje telo pomeni, da opazujemo, kako se naše telo odzove na vsakdanjo prehrano, stres, vadbo, razvade … Zahteva, da si vzamemo čas zase vsak dan, ne glede na tempo življenja, ter ugotovimo, kako se dejansko počutimo.

Morda imate po jutranji kavi nekaj več energije, a ste skozi dan napeti, raztreseni in tesnobni. Poskusite opustiti kofein za nekaj mesecev. Opustite vse stvari, ki potencialno prispevajo k slabšemu počutju in otežujejo hujšanje.

Ste se kdaj po naporni vadbi počutili, da niste dovolj sposobni in fizično pripravljeni? Poslušajte svoje telo in previdno načrtujte spremembe življenjskega sloga, da ohranite motivacijo za hujšanje.

Zdravo hujšanje pomeni, da hujšate v skladu s svojimi telesnimi potrebami in zmožnostmi ter svojemu telesu date tisto, kar najbolj potrebuje. Kaj je to, pa ugotovite z naslednjimi nasveti.

Kako prisluhniti telesu?

  • Beležite si počutje po vadbi in obrokih.

Z vodenjem dnevnika boste lažje ugotovili, v kakšnem stanju je vaše telo in kaj lahko storite za boljše počutje. Spremljate lahko kakovost in količino spanca, počutje po zaužitju določene hrane ali po določeni vrsti vadbe.

Lahko si tudi zapišete, kaj želite tistega dne narediti zase. To so lahko male stvari, na primer primeren spanec, pitje zadostne količine vode, sprehod, nekaj minut meditacije …

Pomagalo vam bo tudi, če se boste o hrani, telesu in gibanju izobraževali. Pridobite si verodostojne in kakovostne informacije o hranilni vrednosti živil, ogljikovih hidratih, maščobah, beljakovinah, telesni vadbi … Z več znanja boste lažje razumeli, katera živila vam zagotavljajo prava mikro in makrohranila.

  • Uživajte v zdravi hrani in gibanju.

Se poskušate prehranjevati zdravo, vendar ne uživate v hrani, ki jo pripravljate? Na dolgi rok boste tako težko vztrajali. Zato je za zdravo hujšanje pomembno, da izbirate hrano, v kateri uživate.

Zdrava prehrana ni nujno suhoparna in brez okusa. Obstaja veliko načinov za pripravo preprostih, zdravih različic vaših najljubših jedi. Med našimi blogi poiščite okusne recepte, ki bodo vaši izkušnji z zdravim prehranjevanjem dali povsem novo dimenzijo.

Naše obiskovalke pogosto vprašajo, kaj naj storijo ob posebnih priložnostih, da se ne pregrešijo. Naš nasvet je, naj vas to ne skrbi preveč. Ob uravnoteženi prehrani in zadostni vadbi vam občasni priboljški ne bodo škodili. Ne počutite se krivi zaradi občasnih pregreh, saj se boste tako le ulovili v začaran krog samoobtoževanja, krivde, tesnobe in izgube motivacije za hujšanje.

Zabeležite si takšne pregrehe in kako ste se kasneje počutili. Tudi to vam bo pomagalo, da na dolgi rok izboljšate prehranjevalne vzorce.

  • Vzemite si čas zase in za počitek.

Ko se boste naučili poslušati svoje telo in njegove dejanske potrebe, se mu boste lažje prilagodili. Spoznali boste, da sta počitek in rehabilitacija bistvenega pomena (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/rezultati-so-najboljsi-ko-se-naucimo-pocivati/).

Počitek vam pomaga, da se povežete s svojim telesom, sprejmete odločitve, ki koristijo vašemu počutju in se regenerirate. Ni treba, da traja več ur. Že kratka pavza ob napornem dnevu bo naredila čudeže! Koristno je tudi, da med počitkom naredite nekaj razteznih vaj, si privoščite masažo, savno ali drugo obliko sprostitve.

V Linea Snelli lahko preizkusite Bodywarm terapijo, kjer ob sproščanju še dodatno oblikujete skladno linijo telesa.

  • Opazujte, kako se vaše telo odzove na spremembe.

Ko razumete, kako se vaše telo odziva na prehrano, stres in druge dejavnike, je lažje ukrepati. Preverite, kako se odzivate na določeno hrano ali vadbo ‒ ali imate več energije, boljšo prebavo, več moči? To vas bo  motiviralo, da nadaljujete z bolj zdravo prehrano in zdravim življenjskim slogom.

Pomembno je, da poznate svoje meje na vseh področjih življenja. Ko sledite načelu zmernosti, lahko začnete uživati brez slabe vesti tudi v občasnih pregrehah in poležavanju.

Nič ni narobe, če svoje aktivnosti prilagajate svojemu počutju. Če ste izčrpani, izberite aktivnost, ki vas napolni z energijo. Spreminjanje intenzivnosti vadbe glede na vaše počutje je neke vrste samoregulacija. Zahteva nekaj vaje, vendar vam bo pomagala ostati na pravi poti in se izogniti izkorelosti.

Sčasoma, ko se boste naučili poslušati svoje telo, boste lažje sprejemali boljše odločitve in zdrav življenjski slog vam bo postal nekaj povsem domačega.

  • Ugotovite, kaj vašemu telesu manjka in česa ne potrebuje.

Razmislite, kaj vaše telo resnično potrebuje. Tako se boste lažje znebili slabih navad in se odločili za bolj zdrave. Ko se denimo počutite brez energije in se odločite za popoldansko kavo, se za trenutek ustavite. Razmislite o tem, ZAKAJ se tako počutite ‒ ste tega dne spili dovolj vode? Ste se uravnoteženo prehranjevali? Kaj je vseboval vaš zadnji obrok?

Namesto kave poskusite popiti nekaj vode, zeliščni čaj ali si privoščite zdrav prigrizek. Če je popoldanska utrujenost vaša stalnica, pa boste morda morali spremeniti svojo rutino spanja.

Enako načelo velja za vadbo. Včasih boste brez težav izpeljali vadbo do konca, včasih pa bo telo preprosto potrebovalo čas za regeneracijo. Takrat izberite aktivnost nižje intenzivnosti.

Poglobljeno svetovanje s področja prehrane, vadbe, čustvene dinamike in sproščanja, pripravo poglobljenih osebnih planov ter redno spremljanje napredka vam nudimo tudi v Linea Snelli. Naročite se na brezplačen prvi posvet.

Za več uporabnih nasvetov nas spremljajte na družbenih omrežjih.

Brezplačen posvet

Sorodne vsebine

 

Skrij
Brezplačen posvet
Izpolnite spletni obrazec
in si zagotovite svoj termin za
Brezplačen posvet
x Uspešno ste se prijavili na e-novice.

Hvala!

x Prijava je bila uspešno oddana.

Hvala!

Spletni piškotki

Spletna stran www.lineasnella.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. S klikom na gumb«DA« soglašate z njihovo namestitvijo. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.

DA