Zagotovite si VITKO LINIJO - s 100% garancijo dogovorjenih rezultatov in 23% popustom na vse redne programe! Le v teh dneh pa prejmete tudi GRATIS radiofrekvenčne terapije za pomlajevanje obraza ali učvrščevanje telesa. Rezervirajte svoj termin brezplačnega posveta še danes. Veselimo se srečanja z vami.

Lakota ali apetit? Poznate razliko?

Lakota in apetit sta dve zelo različni stvari. Lakota je telesna POTREBA po hrani, apetit pa je ŽELJA po hrani. Lakota se sproži, ko je raven glukoze v krvi nizka, več ur po zaužitju obroka. Gre za zaščitni mehanizem, ki zagotavlja, da naš organizem pridobiva ustrezno gorivo. Apetit pa je pogojen odziv na hrano – senzorična reakcija na videz ali vonj hrane. Ko čutimo povečan apetit, pravimo, da »so naše oči večje od želodca«.

choosingfood

Apetit je tesno povezan z našim vedenjem, ravna pa se tudi po signalih presnovnega sistema, možganov in maščobnega tkiva. Občutenje povečanega apetita ali občutek, da želimo “pojesti vse, kar nam pride na pot”, izvira iz naše biokemije in/ali čustvene povezave, ki smo jo ustvarili do določene hrane. Ko gre za povečan apetit, si navadno ne zaželimo pojesti krožnika brokolija, kajne?!  Navadno hrepenimo poindustrijsko predelani hrani, z visoko vsebnostjo enostavnih ogljikovih hidratov in rafiniranih maščob. Na povečanje apetita pogosto vplivajo tudi naša čustvena stanja. Prav tako pa lahko k temu pripomorejo hormonsko neravnovesje in stres.

Večina namreč nadaljuje z vnosom hrane tudi po tem, ko že občutimo sitost. Jemo tudi, ko smo raztreseni ali vznemirjeni. Zato smo morda izgubili sposobnost učinkovitega tolmačenja telesnih signalov. Prav tako pa vpliva tudi kemijska sestava hrane, ki jo uživamo. Zato je nadvse pomembno, da uživamo polnovredno, uravnoteženo hrano, bogato z mikrohranili.

Na občutenje lakote lahko vpliva tudi metabolizem. To je mera, po kateri organizem pretvarja zaužito hrano v energijo. Hitrost presnove dodatno ureja tudi ščitnica. Na raven metabolizma pa vplivajo tudi mišična masa in hormoni. Višja kot je trenutna mišična masa, višja je presnovna stopnja (metabolizem) in mišične celice potrebujejo več energije kot maščobne celice v telesu. V teoriji bi ljudje z več mišične mase občutili tudi večjo stopnjo lakote. Vendar pa, zaradi hormonskih mehanizmov, ki vključujejo sproščanje inzulina, leptina in grelina, kot tudi čustvenih dejavnikov, temu ni vedno tako.Možganov pravzaprav ne zanima, ali je naš želodec poln ali ne. Prestrezajo signale sitosti, ki jih sproščajo ustrezni hormoni. Tako organizem prepozna ali je vnos hrane dejansko potreben ali ne.

images (1)

Nadzor in sposobnost samonadzora našega apetita je predmet številnih razprav v zadnjem času. Hipotalamus v možganih je glavni regulatorni organ za uravnavanje apetita. Leptin, hormon, ki ga proizvajajo naše maščobne celice, pošilja signal, da lahko prenehamo jesti. Povečan apetit je torej lahko povezan s hormonskim neravnovesjem, prav tako pa tudi z duševnimi motnjami in stresom. Samoregulacija je seveda idealna rešitev, vendar pa mnogi izmed nas ne uspemo več razlikovati med pravimi signali sitosti in psihološkimi vplivi. Na apetit pa, kot rečeno, vpliva tudi hormonsko neravnovesje . Vsako ženska, ki je že doživela simptome PMS ve, kako izpod nadzora je lahko hrepenenje po vnosu sladkorja ali industrijsko predelane hrane v dnevih pred začetkom menstruacije.

Kaj pa zaviralci apetita in umetna sladila?

Izogibajte se jim! Številni izmed t.i. »regulatorjev apetita« delujejo tudi na centralni živčni sistem. Kar nekaj pa jih je bilo že umaknjenih s tržišča zaradi povečanega tveganja za nastanek kardiovaskularnih obolenj. Z uporabo zaviralcev apetita boste svoje telo prikrajšali za ključne informacije, ki vam jih sicer učinkovito posreduje. Za povečanje apetita vedno obstaja konkreten razlog. Ta razlog je lahko sestava živil, ki jih uživate, porušena biokemija vašega organizma ali trenutno čustveno stanje. Zato je še toliko pomembneje, da uspete ustrezno obravnavati in razrešiti vzroke povečanega vnašanja hrane.

Zadnje raziskave kažejo, da lahko umetna sladila dejansko spodbujajo apetit, povečajo željo po vnosu ogljikovih hidratov in celo spodbujajo shranjevanje maščobnih zalog, kar vodi k povečanju telesne mase. Presnova maščob in beljakovin iz zaužite hrane relativno hitro sproži signale sitosti, umetno sladkana živila pa takšnega procesa ne sprožajo enako učinkovito, zato lahko nehote zaužijemo preveliko količino hrane.

Razmislite tudi, če je vzrok za povečan apetit morda čustvene narave. Dokončajte stavek: »V tem trenutku posegam po hrani, ker_____________«. Le pogumno raziščite ozadje in vzpostavite ponoven nadzor nas svojim vsakodnevnim prehranjevanjem. Naj bo hrana vaš ZAVEZNIK in nikakor ne vaš nasprotnik! 

healthy_food_vs_junk_food

Čutite, da je prišel čas za spremembo? Potrebujete prijateljico na svoji poti do celostne preobrazbe? V Linea Snelli skupaj oblikujemo in negujemo vaše TELO ter razvajamo vašo DUŠO. Skupaj se trudimo za vaše zajamčene REZULTATE in slavimo vaše USPEHE. Z nasmehom na obrazu topimo odvečne kilograme in centimetre ter preganjamo slabo voljo! VESELIMO se vaše preobrazbe.

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet.

Brezplačen posvet

Sorodne vsebine

 

Skrij
Brezplačen posvet
Izpolnite spletni obrazec
in si zagotovite svoj termin za
Brezplačen posvet
x Uspešno ste se prijavili na e-novice.

Hvala!

x Prijava je bila uspešno oddana.

Hvala!

Spletni piškotki

Spletna stran www.lineasnella.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. S klikom na gumb«DA« soglašate z njihovo namestitvijo. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.

DA