ČRNI PETEK V LINEA SNELLI! Le do 28.11. - 50% POPUST NA VSE! Izkoristite izjemno ponudbo in rezervirajte svoj termin brezplačnega posveta še DANES!

Ste zasvojeni s sladkorjem?

Kot gotovo že veste, je uravnoteženo prehranjevanje eden ključnih dejavnikov dobrega počutja in kvalitete življenja. Ena od pogostih nadlog so napadi neustavljive želje po sladkem. Ste že opazili, da vam živila, sestavljena iz enostavnih sladkorjev, zbujajo še večjo željo po sladkem? Ste po uživanju takšnih živil najprej polni energije, kmalu pa brezvoljni, brez energije in polni hrepenenja po novem vnosu sladkorja?

ded1275a6ef02ae17eaa05c302f67124

Raziskave potrjujejo, da sladkor povzroča zasvojenost, primerljivo z zasvojenostjo s kokainom. Vsebuje pa ga vse več izdelkov in vnaprej pripravljene hrane (kruh, gazirane pijače, sokovi, piškoti in druge sladkarije, konzervirana hrana, pivo, klobase, salame, pripravljene juhe, sadni jogurti, sadni sokovi).

Že malo sladkorja ustvari željo po več in vodi v začaran krog. Nenadno prenehanje uživanja pogosto povzroči glavobole, nihanje razpoloženja, neprestano močno željo po sladkem in utrujenost. Telo namreč sčasoma razvije toleranco, kar vodi k še večji želji po sladkorju. Da je vse skupaj še slabše, ima to lahko za posledico nihanja razpoloženja, razdražljivost, utrujenost, debelost, diabetes, potrtost, nespečnost, bolečine v trebuhu, težave s kožo, ipd..

Pri zasvojenosti s sladkorjem je pomembno tudi zavedanje, da nismo zasvojeni le telesno, temveč tudi mentalno. Skozi čas vzpostavimo močan vzorec, kako se z njegovo pomočjo npr. (neuspešno) soočati z negativnimi čustvi.

Kako si pomagati? 

 • Bodite pozorni, kdaj se vam pojavlja želja po sladkem in kateri so tisti sprožilci, ki pripeljejo do te želje.
 • Raziščite in ozavestite svoje čustva, ki so lahko povod za »tolaženje« z enostavnimi ogljikovimi hidrati.
 • Spremenite odkrite vzorce obnašanja – poiščite alternative (ko začutite močno željo po sladkem, npr. pojdite na sprehod, pokličite prijateljico, popijte skodelico čaja brez sladkorja ipd.).
 • Bodite pozorni na glukozo, fruktozo, dekstrozo, maltozo ter raznorazne ‘sirupe’. Od- svetujemo vam tudi umetna sladila.
 • Ne preskakujte obrokov, saj boste sicer organizem izpostavili pogostim nihanjem krvnega sladkorja, kar vodi v kasnejše prenajedanje.
 • Živila, ki so pretežno sestavljena iz enostavnih ogljikovih hidratov, zamenjajte s tistimi z več sestavljenimi ogljikovimi hidrati (npr. beli riž za neoluščeni rjavi riž).
 • Sladkor nadomestite z ustreznejšimi alternativami, npr. s stevio. Stevia je tudi do 300- krat slajša od sladkorja, ne povzroča zobne gnilobe in neželene tolerance na okus, ne prinaša kalorij, nima neželenih učinkov kot umetna sladila in je odporna na zelo visoke temperature. Hkrati ne vpliva na raven inzulina in zmanjšuje občutek lakote.
 • Čimbolj zmanjšajte vnos kofeina.
 • Poskrbite za regeneracijo telesa in uma ter si zagotovite 7-8 ur spanja na noč.
 • Kisla zelenjava, cimet in zelena listnata zelenjava prav tako pomagajo zmanjšati želje po sladkorju.
 • Pijte naravno mineralno vodo namesto naravnih sokov in sladkanih pijač.

Svetovanje o zdravi in uravnoteženi prehrani pa je tudi del programa oblikovanja telesa po metodi Linea Snella.

Pazite na svoje zdravje, energijo in počutje!

Brezplačen posvet

Sorodne vsebine

 

Skrij
Brezplačen posvet
Izpolnite spletni obrazec
in si zagotovite svoj termin za
Brezplačen posvet
x Uspešno ste se prijavili na e-novice.

Hvala!

x Prijava je bila uspešno oddana.

Hvala!

Spletni piškotki

Spletna stran www.lineasnella.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. S klikom na gumb«DA« soglašate z njihovo namestitvijo. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.

DA