Kako učinkovito zaščititi kožo pred škodljivim UV sevanjem?

V poletnih mesecih je učinkovita zaščita kože pred neželenimi učinki UV sevanja še posebej pomembna. Pripravili smo vam pregled osnovnih informacij o UV sevanju in nekaj nasvetov za ustrezno zaščito. 

Sonce na Zemljo oddaja elektromagnetno sevanje, katerega največji del predstavljajo vidna svetloba, nevidno infrardeče (IR) sevanje, ki ga občutimo kot toploto, in nevidno ultravijolično (UV) sevanje. Ste vedeli, da ima prav to več energije kot vidna svetloba, vendar manj kot X žarki (npr. rentgen)? Kljub temu, da niti takrat, ko doseže najvišjo energijo, nima dovolj energije, da bi prodrlo globoko v telo, pa ima svoj glavni učinek na kožo.

Kaj sploh je UV sevanje?

UV sevanje je elektromagnetno sevanje, ki se na lestvici od visokofrekvenčnega (X in gama žarki) do nizkofrekvenčnega sevanja (radio valovi) nahaja nekje v sredini. Razvrščeno je v tri osnovne vrste glede na valovno dolžino sevanja: ultravijolični žarki A (UVA) z valovno dolžino 315- 399 nanometrov (nm), ultravijolični žarki B (UVB) z valovno dolžino 280-314 nm in ultravijolični žarki C (UVC) z valovno dolžino 100-279 nm.

Dolgoročna izpostavitev soncu je povezana ne le z gubami in ostalimi znaki staranja kože, temveč tudi s hiperpigmentacijo.

Vsi UVC žarki in večina UVB žarkov se absorbirajo v ozonski plasti Zemljine atmosfere, kar pomeni, da je večina ultravijoličnega sevanja, ki doseže Zemljo, UVA sevanje. Ozon zelo učinkovito absorbira UV sevanje, vendar pa se ozonska plast v zadnjih desetletjih postopno tanjša, z njo pa tudi zaščitna filtracijska aktivnost atmosfere upada. Posledično je prebivalstvo Zemlje izpostavljeno vedno večjim nivojem UV sevanja, še posebej UVB žarkom.

Kakšen vpliv ima UV sevanje na našo kožo?

Ker ozonska plast atmosfere absorbira UVC sevanje, imajo vpliv na našo kožo le UVA in UVB žarki, ki se v svojih učinkih na kožo rahlo razlikujejo.

UVA sevanje

  • UVA žarki imajo večje valovne dolžine in nižjo energijo kot ostali UV žarki.
  • Prodrejo globlje kot UVB žarki.
  • UVA v koži poškodujejo kolagen in elastin ter promovirajo nastajanje prostih radikalov. Posledično so UVA žarki odgovorni za prezgodnje staranje kože in s staranjem povezane spremembe, npr. gube.
  • UVA povzročijo porjavitev kože kmalu po izpostavitvi.
  • UVA žarki prodrejo tudi skozi steklo in oblake!
  • Čeprav so UVA žarki povezani predvsem s staranjem kože in načeloma ne povzročajo neposrednih poškodb DNK kožnih celic lahko še vedno DNA poškodujejo posredno ter pomagajo pri nastanku doloženih kožnih rakov.

UVB sevanje

  • UVB imajo krajše valovne dolžine in večjo energijo kot UVA.
  • Ne prodrejo globoko, zato poškodujejo površinske plasti kože.
  • UVB neposredno poškodujejo DNK in povzročijo večino kožnih rakov!
  • Prekomerna izpostavljenost UVB vodi v sončne opekline, ki se ponavadi pojavijo z zamikom.
  • Ne prodrejo skozi steklo in slabše prodirajo skozi oblake.

Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so UVA žarki povezani predvsem s staranjem kože, UVB žarki pa z nastankom kožnih rakov.

UV sevanje in ozonska plast

Negativne posledice UV sevanja

  • Kožni rak: kumulativna (dolgoročna) izpostavljenost soncu je povezana predvsem z bazalnoceličnim in ploščatoceličnim karcinomom kože, posamezni primeri hudih sončnih opeklin (ponavadi pridobljeni pred 18. letom starosti) pa povzročajo melanom kasneje v življenju. UV žarki povzročajo tudi predrakave spremembe (aktinična keratoza) in nekatere benigne tumorje.
  • Prezgodnje staranje kože (fotostaranje): izpostavljenost soncu povzroča prezgodnje staranje kože, ki ni enak proces kot kronološko staranje. Tako fotostaranje kot kronološko staranje kože povzročata gube in izgubo elastičnosti kože, vendar se te spremembe pojavijo veliko prej na koži, ki je bila prekomerno izpostavljena soncu. Nezaščitena izpostavljenost sončnim žarkom povzroča tako fine kot grobe gube, izgubo elastičnosti, poleg tega pa so za fotostaranje značilni tudi razvoj peg hiperpigmentacij oz. področij neredne pigmentacije in razširjenost kapilar (teleangiektazije).
  • Katarakta in druge bolezni oči: ker ima UV sevanje škodljive učinke tudi za oči AAO (The American Academy of Ophthalmology), priporoča nošnjo UV sončnih očal in zaščitnih pokrival za zmanjšanje izpostavljenosti UV žarkom.
  • Negativni vplivi na imunski sistem: koža je del prirojenega imunskega odziva in mnogi strokovnjaki sklepajo, da lahko UV sevanje zato spremeni tudi delovanje samega imunskega sistema. Če UV žarki oslabijo imunski odziv, je naša sposobnost boja proti določenim boleznim, vključno s kožnim rakom, zmanjšana.
V osnovi se sončne kreme delijo na kemične in fizične oz. mineralne.

Sonce in hiperpigmentacija

UV žarki na svoji poti skozi kožo reagirajo z melaninom. Melanin je pigment, ki nastaja v kožnih celicah, imenovanih melanociti, in služi kot prva linija zaščite proti sončnim žarkom. Prav melanin namreč absorbira UV žarke.  Dolgoročna izpostavitev soncu je tako povezana ne le z gubami in ostalimi znaki staranja kože, temveč tudi s hiperpigmentacijo – t.i. »sončnimi« ali »starostnimi pegami« (solarni lentigo).

Slednje se pojavijo zaradi lokalne namnožitve melanocitov in kopičenja melanina znotraj kožnih celic povrhnjice (keratinocitov) – koža se na tak način poskuša zaščititi pred nadaljnjo izpostavitvijo sončnim žarkom. Čeprav so sončne pege pogoste, še posebej pri ljudeh po 40. letu starosti, je pomembno, da hiperpigmentacije pregleda in oceni dermatolog. 

Primer sončnih peg (solarni lentigo) na roki.
Vir: »Lentigo senile«, Alain Gerard, Wikimedia Commons.

Kako se zaščiti pred UV žarki?

Sončna krema je v zadnjih letih postala nepogrešljiv del vsakodnevne rutine – če še ni del vaše, pa je skrajni čas, da to postane.

V osnovi se sončne kreme delijo na kemične in fizične oz. mineralne.

Kemične sončne kreme

Vsebujejo sestavine, kot so npr. oksibenzon, avobenzon, oktinoksat, oktisalat in homosalat, ki absorbirajo UV žarke. Gre za učinkovite kemične filtre, ki pa ne začnejo učinkovati takoj po nanosu, saj morajo za zaščito najprej ustvariti zaščitni film pod površino kože. Nudijo dobro zaščito proti UVB in načeloma zadostno zaščito proti UVA (predvsem avobenzon). Nekateri ljudje slabo tolerirajo kemične filtre, kar se kaže z razdraženo, pekočo in pordelo kožo. Slabost kemičnih filtrov je tudi večja škodljivost okolju najbolj koralnim grebenom. Glavna prednost kemičnih sončnih krem je predvsem estetska – dobro se absorbirajo v kožo, njihov nanos je enostaven in na koži ne puščajo sledi.

Fizične (mineralne) sončne kreme

Vsebujejo aktivne mineralne sestavine, ponavadi titanijev oksid ali cinkov oksid, ki ostanejo na površini kože in odbijajo UV žarke. Fizične sončne kreme začnejo učinkovati takoj po nanosu na kožo in zelo učinkovito odbijajo tako UVA kot UVB žarke ter celo vidno svetlobo. Načeloma niso dražeče, zato so primerne za ljudi z občutljivo kožo in otroke. Po nanosu lahko pustijo belo sled na koži, saj se ne absorbirajo v kožo. Prav tako je sam nanos lahko neroden zaradi teksture. Lažje se izpirajo z znojem in vodo.

Glede izbire sončnih krem ima AAD (The American Academy of Dermatology) tri ključne napotke:

  • sončna krema naj pokrije širok spekter UV sevanja (t.i. »broad spectrum« zaščita) – tako UVA kot UVB žarke,
  • sončna krema naj ima zaščitni faktor vsaj SPF 30 ali več,
  • sončna krema naj bo vodoodporna (water resistant).

Kaj je SPF?

SPF je merilo UV sevanja, potrebnega za nastanek sončne opekline na (s sončno kremo) zaščiteni koži, v primerjavi s količino UV sevanja, potrebnega za nastanek opekline na nezaščiteni koži. SPF število je torej število, ki nam pove, kako dobro nas sončna krema zaščiti pred UVB žarki.

SPF 15 filtrira 93% UVB žarkov, SPF 30 filtrira 97% UVB žarkov in SPF 50 filtrira 98% UVB žarkov.

Pomembno pa se je zavedati, da nobena sončna krema ne zmore filtrirati 100% UVB žarkov, zato je (še posebej na dneve z visokim UV indeksom), poleg nošnje sončne kreme, pomembno tudi minimiziranje direktne izpostavljenosti soncu (še posebej med 10. in 14. uro) in nošnja zaščitnih oblačil, pokrival in sončnih očal z UV zaščito. Sončenje je v vsakem primeru odsvetovano – tudi če nosimo sončno kremo!

AAD priporoča vsakodnevno nošnjo sončne kreme tudi na oblačne dneve. Sončna krema naj bo nanešena na suho kožo 15 minut pred izpostavitvijo soncu. Če smo zunaj, je potrebno sončno kremo ponovno nanašati na vsake 2 uri in po kopanju ter znojenju.

Pri odpravi posledic pretiranega izpostavljanja UV sevanju je izjemno učinkovit tudi micro-needling

Dermapen 4 za znake staranja in hiperpigmentacijo

Micro-needling terapija je minimalno invazivni poseg, pri katerem s pomočjo sterilnih drobnih iglic prebadamo površino kože in s tem ustvarimo nadzorovane mikropoškodbe kože, ki vodijo v sproščanje rastnih faktorjev in tvorbo kolagena in elastina. Terapija se uporablja za pomlajevanje kože (učvrstitev kože, zmanjšanje gub in linij) in za vrsto drugih težav, med drugim tudi za odstranjevanje oz. zmanjšanje videza starostnih oz. sončnih peg.

V centrih Linea Snella Ljubljana in Linea Snella Izola izvajamo micro-needling z Dermapen4 napravo. Gre za najsodobnejšo tehnologijo s področja micro-needling naprav, ki zaradi optimiziranih iglic, kota vboda in njihovega vibriranja omogoča karseda udobno in varno izkušnjo micro-needling terapije z maksimalno učinkovitostjo in rezultati.

Za odpravo manjših gubic, čvrstost in izboljšano strukturo vaše kože pa lahko poskrbite tudi z najsodobnejšo radiofrekvečno terapijo.

Avtorica: Eva Škvarč

VIRI

https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-ultraviolet-(uv)

https://www.cdc.gov/nceh/features/uv-radiation-safety/index.html

https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/cancer/skin-cancer/causes-skin-cancer/ultraviolet-radiation.html

https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/cancer/skin-cancer/causes-skin-cancer/effects-uv-exposure.html

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10985-sun-exposure-and-skin-cancer

https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/radiation-exposure/uv-radiation.html

https://www.healthline.com/health/skin/uva-vs-uvb#about-uvb-rays

https://dermnetnz.org/topics/solar-lentigo

https://www.fda.gov/about-fda/center-drug-evaluation-and-research-cder/sun-protection-factor-spf

https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/sunscreen/understand-sunscreen-labels

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!