V 10-ih centrih Linea Snella po Sloveniji z največjo mero skrbnosti in odgovornosti skrbimo, da svoje PISNO ZAJAMČENE rezultate dosežete v varnem in prijetnem okolju. Za vstop je potrebno izpolnjevati PCT pogoj. Vnovčite lahko tudi BON 21. Veselimo se srečanja z vami! Vaša Linea Snella

Zdrava božična večerja in jedi, ki ne smejo manjkati na prazničnem meniju

Tudi zdrava božična večerja je lahko naravnost slastna, nasitna in dopadljiva vsakemu obiskovalcu, ki bo sedel za vašo bogato obloženo mizo. V prednovoletnem času vam Snelly terapevtke podarjajo nabor enostavnih jedi, ki jih lahko preizkusite letos. 

Nič ni narobe, če si kdaj pa kdaj privoščimo kulinarično razvajanje. Hrana nas ne nazadnje tudi povezuje in združuje, še zlasti v času praznikov. Kar pa še ne pomeni, da je vseeno, kakšni so naši praznični obroki. Precej bolj hranljivi in prebavljivi bodo, če se pri pripravi jedi izognemo prekomerni uporabi nasičenih maščob, natrija in sladkorja. Preizkusite spodnje enostavne recepte za predjedi, glavne jedi, priloge in sladice, s katerimi bo vaša zdrava božična večerja prav tako okusna in nasitna kot sicer. 

Okusna božična pojedina

Zimska enolončnica z lečo in bučo

Zdrava božična večerja naj se začne s hranilno in preprosto juhico. V loncu segrejte žlico olja in na njem popražite nasekljano čebulo, por, olupljen in na kocke narezan krompir ter rezine korenčka. Dodajte lečo, grah in na kocke narezano bučo, na hitro popražite ter zalijte z jušno osnovo in vodo. Zavrite, nato pa zmanjšajte ogenj in kuhajte približno pol ure, da se zelenjava in leča zmehčata. 

Začinite s soljo, poprom, po želji pa še sladko papriko, kurkumo, timijanom in peteršiljem. Vodo med kuhanje po potrebi dodajajte do želene gostote. Pred serviranjem lahko v juho dodate še liste mlade špinače.

Solatni krožnik s priokusom poletja in morja 

V solatno skledo dodajte vse, kar vas spominja na poletne večere na morju: paradižnike (najraje češnjeve), svežo čebulo, olive, česen, peteršilj, pokrovače, školjke, kozice in hobotnico. 

Ta enostavna in hitro pripravljena predjed bo navdušila vse ljubitelje morskih sadežev in vam v želodcu prihranila prostor za preostali meni. Začinite jo z limoninim sokom, poprom in oljčnim oljem, postrezite pa s popečenimi polnozrnatimi brusketami ali brezglutenskim kruhom (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/%ef%bb%bfsnelly-recept-brezglutenski-kruh/). 

Morski sadeži in ribe so lahko seveda tudi glavna zvezda zdrave božične večerje. Postrezite lososa s pečeno čičeriko (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/losos-s-peceno-ciceriko/) ali polenovko z agrumi (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/polenovka-agrumi/). 

Svinjski file s pilavom iz kvinoje 

Svinjski file je najmehkejši, najbolj slasten in sočen del svinjine, ki vsebuje zelo malo maščob. Pri tem receptu za zdravo božično večerjo ga lahko spečete v kosu ali narežete na debelejše medaljone, pazite pa, da ga ne prepečete, saj lahko meso hitro postane suho in pusto. 

Pred peko ga začinite s soljo in poprom ter mešanico začimb za svinjino. Po želji dodajte naribano limonino lupinico. Če ga pečete v kosu, ga z vseh strani najprej na hitro popecite na vročem oljčnem olju, nato pa dokončajte v pečici, segreti na 200 °C. Po 15 minutah ga obrnite in pecite še na drugi strani 15 minut. 

Medtem ko se svinjski file peče, pripravite pilav – eno tistih prilog, ki bodo jed v hipu povzdignile. Na ponvi na žlici oljčnega olja na hitro popražite česen. Dodajte kvinojo in jo pražite nekaj minut, da prijetno zadiši. Nato jo zalijte z vodo in dušite toliko časa, da zrna nabreknejo in se zmehčajo. Vodo prilivajte postopoma, ko izhlapi, pa kvinoji primešajte še sveže liste oprane špinače. 

Kvinojo razporedite po krožnikih, nanjo položite svinjske medaljone in pred serviranjem okrasite z zrnjem granatnega jabolka, ki bo jedi dal tisti praznični priokus. 

Hrustljavo zapečen piščanec ali puran z zelišči

Pečen piščanec ali puran z zelišči je ena najpreprostejših jedi, s katero ne boste prihranili le na kalorijah in maščobi, temveč tudi na času. Še preden se lotite nadevanja, pečico segrejte na 180 °C. 

Piščanca ali purana operite, osušite in mu odstranite odvečno maščobo. V skledici nato zmešajte naribano bio limonino lupinico, oljčno olje, sol in ščepec mletega belega popra. Piščanca zunaj in znotraj začinite z mešanico in v notranjost položite vejico rožmarina in timijana. 

Pecite ga eno uro na rešetki v pekaču, v katerega ste prej vlili vodo. Po potrebi med peko vodo dolivajte, po eni uro pa zvišajte temperaturo na 200 °C in piščanca pecite še 15 minut. Da je meso dovolj pečeno, se lahko prepričate s termometrom, ki mora pokazati vsaj 75 °C.

Pire s pečenim česnom in dušenim sladkim zeljem

Krompir je priloga, ki seveda ne sme manjkati na vaši praznični mizi. Njegovo kalorično vrednost zmanjšajte tako, da polovico količine krompirja za pire zamenjate s kuhano cvetačo ali drugo zelenjavo. Eksperimentirate lahko s korenjem, zeleno ali kolerabo. Svetujemo pa vam, da začnete z manjšimi količinami, saj imajo nekatere korenovke in gomoljnice precej specifičen okus.  

Postopek priprave pireja je sicer klasičen, le da namesto masla uporabite oljčno olje, za piko na i pa lahko pire začinite s popečenim česnom, čebulo, drobnjakom ali peteršiljem. 

Za dušeno sladko zelje zeljni glavi odstranite trde dele in zelje narežite na trakce ali krpice. Sperite ga pod tekočo vodo, nato pa popražite na čebuli in oljčnem olju. Ob koncu praženja začinite z nasekljanim česnom, posolite, popoprajte in po želji dodajte kumino. Nato pustite, da se duši približno 20 minut, in po potrebi dodajajte malo vode. Ob koncu dušenja začinite še z rdečo papriko in 2 žlicama paradižnikove mezge. 

Prosena strnjenka z jabolčno čežano in oreščki

V skledi zmešajte 2 kilograma pretlačenih oziroma naribanih in ožetih jabolk (sok shranite), žličko cimeta in kokosovega olja, 3-4 skodelice prosene moke (enostavno lahko zmeljete proseno kašo v mlinčku), 150 gramov zdrobljenih lešnikov, orehov ali mandljev, vanilijo v prahu in po želji sladilo po okusu (npr. javorjev sirup). 

Če je masa pregosta, ji dodajte jabolčni sok. Vlijte jo v modelčke za mafine, za zgornjo plast pa uporabite različno sadje (zamrznjene borovnice, višnje, jagode, maline ali sveža jabolka, hruške …). Pecite na 200 °C približno 45 do 60 minut, pred serviranjem pa ohladite. 

Zdravo božično večerjo lahko zaokrožite tudi s presno kakijevo zmrzlino v kozarčku (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/presna-kakijeva-zmrzlina-v-kozarcku/), slastnimi bučnimi mafini z ovsenimi kosmiči (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/slani-bucni-mafini-z-ovsenimi-kosmici/) ali lahko korenčkovo torto (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/lahka-korenckova-torta/). 

Naj bodo prazniki polni veselja, radosti in užitkov!

Brezplačen posvet

Sorodne vsebine

 

Skrij
Brezplačen posvet
Izpolnite spletni obrazec
in si zagotovite svoj termin za
Brezplačen posvet
Certifikat odličnosti

Ponosni smo, da je podjetje Linea Snella d.o.o. ponovno prejemnik certifikata Zlata bonitetna odličnost (Bisnode).

Po analizah za leto 2019 naše podjetje spada med 6,8% najboljših pravnih subjektov v Sloveniji in se uvršča v najvišji razred bonitetne odličnosti AAA. Med 163.642 registriranimi podjetji v Sloveniji bonitetno odličnost AAA dosega zgolj 6.944 podjetij.
Podjetje, ki izkazuje zlato boniteto odličnosti, predstavlja najbolj zanesljiv, kredibilen in nizko tvegan poslovni subjekt za sodelovanje z vsemi poslovnimi partnerji.

x Uspešno ste se prijavili na e-novice.

Hvala!

x Prijava je bila uspešno oddana.

Hvala!

Spletni piškotki

Spletna stran www.lineasnella.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. S klikom na gumb«DA« soglašate z njihovo namestitvijo. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.

DA