Intoleranca na gluten je resna in neprijetna zdravstvena omejitev, ki pa nikakor ne pomeni, da se morate odpovedati testeninam. Brezglutenske testenine? Danes so na trgu številna brezglutenska živila iz riževe, koruzne, čičerikine moke, moke iz zelenega graha in leče … Skratka, cela vrsta alternativ za ljubitelje testenin. Preizkusite ta recept za brezglutenske testenine z dimljenim lososom in zelenjavo, ki vam ne bo vzel več kot 10 minut!
Sestavine za zdrave brezglutenske testenine:

– 50 g brezglutenskih testenin ali, če pripravljate testenine sami: 260 g poljubne brezglutenske moke, 2 žlici oljčnega olja, ščep soli in 200 ml vod (če imate glutensko intoleranco, bodite pri nakupu testenin in moke pozorni na certifikate oz. potrdila, da gre za brezglutensko živilo),
– 50 g dimljenega lososa,
– mešana zelenjava po okusu, npr. por, paprika, česen (izogibajte se zamrznjeni zelenjavi, ki lahko vsebuje gluten),
– 1 jedilna žlica kokosovega mleka,
– sol in začimbe po okusu.
Postopek priprave brezglutenskih testenin:
Namesto kupljenih testenin lahko obrok dodatno obogatite tako, da brezglutenske testenine pripravite sami. Narejene bodo hitro in brez strojčka.
Preprosto zmešajte 260 g poljubne brezglutenske moke, 2 žlici oljčnega olja, ščep soli in 200 ml vode. Vodo dodajajte po potrebi. Testo naj počiva pol ure, nato pa ga razvaljajte na pomokani površini na 2-3 mm debelo. Z nožem oblikujte rezance in jih skuhajte takoj, dokler so še sveže.
Postopek priprave testeninske omake:
Na manjši količini vode pokuhajte in popražite zelenjavo, dodajte začimbe in nasekljanega lososa in žlico kokosovega mleka. Dodajte testenine, premešajte, da se sestavine dobro povežejo, in postrezite.
Dober tek!
Za več uporabnih nasvetov nas spremljajte na družbenih omrežjih.
Poslušanje svojega telesa je pomemben del zdrave miselne naravnanosti tako pri prehranjevanju kot tudi pri vadbi v vsakdanjem življenju. Izvedite več, kaj lahko naredite, da dodatno izboljšate svoje počutje in razpoloženje.
Brezplačen posvetSorodne vsebine