Kaj vam pove indeks telesne mase – ITM?

Ali veste, da večina žensk narobe oceni procent svojega indeksa telesne mase? Zelo pogosto izberejo procent, ki spada v kategorijo prekomerne teže ali podhranjenosti. Kljub temu se je treba zavedati, da tudi normalne vrednosti ne pomenijo, da ima oseba lepo oblikovano postavo, so pa indikator začetnega stanja, kjer se nahaja, in odskočna deska do tja, kamor si želi.

Zgodovina in pomen indeksa telesne teže

Osnovo indeksa telesne mase je med letom 1830 in 1850 zasnoval belgijec Adolphe Quetelet. Zanimanje za indeks je naraščalo s povečevanjem debelosti v cvetočih zahodnih družbah, prav zaradi enostavnosti pa je ta metoda postala splošno uporabljena kot osnoven pregled posameznika.

ITM je bil zasnovan za klasifikacijo povprečne sedeče (fizično neaktivne) populacije s povprečno telesno kompozicijo. Za to populacijo si priporočene vrednosti lahko ogledate v spodnji tabeli.

Kaj je ITM – indeks telesne mase?

ITM – indeks telesne mase predstavlja razmerje med telesno težo in višino posameznika. To pomeni, da telesno maso v kilogramih delimo s kvadratom telesne višine v metrih.

Izračunajte svoj indeks telesne mase! Uporabite ITM kalkulator:

 

Formula za računanje indeksa telesne mase

 

ITM direkto ne meri vrednosti maščobe v telesu, vendar pa so raziskave pokazale, da je povezan z bolj direktnimi metodami meritve maščobe (merjenje debeline kožne gube, denzitometrija itd.).

Generalno se ta metoda uporablja zaradi ugodne cene in enostavnosti izvedbe. Predstavlja način merjenja mase posameznika (v katero se štejejo mišice, maščobe in kosti) in kategorizacijo glede na izmerjeno količino (ki se deli na: nedohranjenost, normalno telesno maso, prenahranjenost in debelost).

Ko izračunate vrednost, si lahko hitro pomagate s tabelo, ki vam prikaže v katero kategorijo spadate. Splošne kategorije so naslednje:

  • podhranjenost: pod 18,5 kg/m2
  • normalna teža: od 18,5 do 25 kg/m2
  • prekomerna teža: 25 do 30 kg/m2
  • debelost: nad 30 kg/m2

Indeks telesne teže

Visok indeks telesne mase je lahko indikator visoke vrednosti maščobe v telesu. Treba se je zavedati, da se ITM uporablja zgolj kot orodje za hitro kategorizacijo posameznika in ne kot diagnostičen/podroben pregled maščobe v telesu ali zdravja posameznika.

Da bi lahko določili, da visok ITM pri posamezniku predstavlja zdravstveno tveganje, bi moral zdravstveni delavec opraviti dodatne meritve. Te bi vsebovale meritev kožne gube, ocenitev diete in fizične aktivnosti posameznika, družinske zgodovine ter druge metode.

ITM – indeks telesne mase pri otrocih in najstnikih

Kategorizacija otrok po indeksu telesne mase se razlikuje od tiste, ki jo uporabljamo za odrasle osebe. Izračuna se po enaki formuli, naknadno pa se primerja z vrednostimi otrok v enaki starosti in spolu.

V primerjavi z odraslimi, kjer rezultat primerjamo s fiksnimi vrednostimi v tabeli, pri otrocih ITM primerjamo s percentili otrok enake starosti in spola. Percentil razdeli določeno populacijo na 100 enakih delov, v tem primeru 100 otrok, ki so iste starosti in spola.

Vrednosti indeksa telesne mase pri otrocih:

  • pod 5. percentilom pomeni nedohranjenost.
  • med 85. in 95. pomeni zvečano telesno maso.
  • nad 95. pomeni debelost.

Ameriški nacionalni center za zdravje je razvil dve tabeli za primerjavo ITMja pri otrocih za deklice in fantke.

Tabela indeksa telesne mase za otroke – fantkeTabela indeksa telesne mase za otroke – deklice

Kako natančen je ITM kot pokazatelj maščobe v telesu?

Korelacija med ITMjem in maščobo v telesu je visoka, vendar je zelo verjetno, da bosta dva posameznika z enakim ITMjem, imela različno vrednost maščobe v telesu.

Na splošno imajo ob enakem indeksu telesne mase:

  • ženske v primerjavi z moškimi več maščobe.
  • starejši ljudje (v povprečju) v primerjavi z mlajšimi odraslimi osebami več maščobe.
  • športniki manj maščobe v primerjavi z nešportniki.

Glede na indeks telesne mase, bi posamezniki z vrednostjo med 25 in 29,9 že spadali v pretežko kategorijo, vendar je to drugače pri športnikih. Zaradi povečane mišične mase imajo športniki višje vrednosti indeksa telesne mase, zaradi tega ne moremo sklepati, da imajo večje količine maščobe v telesu.

Kakšne so posledice nizke vrednosti indeksa telesne mase?

Nedohranjenost nakazuje na to, da vaše telo ne prejema zadostnih količin hranil, ki bi vzdrževala normalno delovanje. Prav zaradi tega je nedohranjenost povezana z zmanjševanjem gostote kostne mase, saj ko ne zaužijemo dovolj kalcija, ga telo uporablja iz kosti.

V kosteh so glavne zaloge kalcija, minerala, ki je nujno potreben za nekatere ključne funkcije delovanja telesa. Nedohranjenost zmanjša nivo hormonov, ki so zaslužni za grajenje kosti in optimalen izkoristek kalcija.

Nedohranjenost je povezana tudi z zmanjšanjem odpornosti imunskega sistema, saj posamezniki ne zaužijejo dovolj beljakovin, maščob in drugih hranil, ki podpirajo zdrav imunski sistem. Pomanjkanje beljakovin je skupaj z nizko vrednostjo indeksa telesne mase povezano z zmanjšano proizvodnjo belih krvničk in protiteles.

Posamezniki z nizkim indeksom telesne mase imajo povečano tveganje za nastanek srčnih nepravilnosti. Normalno delovanje srca je odvisno od pravega razmerja mineralov kalija, natrija in kalcija v srčnih mišicah. Kronično pomanjkanje mineralov v povezavi z nizkim indeksom telesne mase lahko poruši razmerje za zdravo delovanje srca. Nepravilnosti se lahko pojavijo kot aritmija, nepravilno delovanje srčne zaklopke ali zastoj srca.

Pomanjkanje železa v krvi je prav tako pogosta težava pri posameznikih s prenizko telesno težo. Pojavi se takrat, ko telo nima dovolj železa, da bi izdelovalo hemoglobin – beljakovino v rdečih krvničkah, ki po telesu prenaša kisik. Ko so zaloge železa izčrpane, telo proizvaja manj rdečih krvničk, te, ki jih ustvari pa imajo v sebi manj hemoglobina. Posledice tega so, da postanemo hitro utrujeni ali nam pogosto zmanjkuje sape.

Kakšne so posledice povišane vrednosti indeksa telesne mase?

Prekomerne vrednosti indeksa telesne mase so povezane z višjo stopnjo tveganja za nastanek sledečih bolezni:

  • srčno-žilne bolezni,
  • dislipidimije,
  • tipa 2 sladkorne bolezni,
  • bolezni žolčnika,
  • visokega krvnega tlaka,
  • artroze (obrabe sklepov),
  • sindroma apneje (motnje dihanja v spanju),
  • kapi in
  • vsaj 10-ih vrst raka.

Zanimiva študija, ki je bila opravljena na nekadilcih, pravi, da imajo osebe s prekomerno telesno težo kar 51 % večjo umrljivost v primerjavi z osebami, ki imajo normalno telesno težo. Torej, če imate povišano vrednost odvečnih kilogramov, je skrajni čas, da nekaj ukrenete za svoje zdravje in boljše počutje.


Čutite, da je prišel čas za spremembo? Potrebujete prijateljico na svoji poti do celostne preobrazbe? V Linea Snelli skupaj oblikujemo in negujemo vaše TELO ter razvajamo vašo DUŠO. Skupaj se trudimo za vaše zajamčene REZULTATE in slavimo vaše USPEHE. Z nasmehom na obrazu topimo odvečne kilograme in centimetre ter preganjamo slabo voljo! VESELIMO se vaše preobrazbe.

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet.

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!