Ste vedeli, da je regrat zdravilen in pomaga tudi pri hujšanju?

Na vrtovih in terasah je regrat pogosto nezaželen. Nekateri ga povezujejo s plevelom in iščejo načine, da bi se ga znebili. Pa vi – ga ljubite ali sovražite? Ne glede na vaš odgovor pa ni dvoma, da je regrat zaklad zdravja in hranilnih snovi. 

Regrat domače superživilo, ki mu ni para

V zadnjih letih pogosto slišimo za superživila. Slednja so izjemno bogata s hranilnimi snovmi in imajo številne blagodejne učinke na naše telo, zdravje in splošno dobro počutje. Prav superživila so povprečnemu ljubitelju hrane pogosto povsem neznana – npr. modro-zelena alga spirulina, goji jagode in maca prah. Pa so superživila res omejena zgolj na hrano, ki ne raste na domačih tleh in je še nikoli nismo preizkusili? Prav gotovo ne! Domači regrat, ki je eden izmed prvih spomladanskih cvetov, je neverjetno bogat s hranilnimi snovmi. Je tudi vir močnih antioksidantov, nekatere študije pa ga povezujejo celo z uspešnejšim hujšanjem. 

Kaj se v resnici skriva v tej spomladanski rastlini? Prepričani smo, da boste po naslednjem odstavku navdušeno pričakovali prve regratove poganjke! 

Regrat ima številne zdravilne učinke.

5 zdravilnih učinkov regrata  antioksidanti, vitamini, minerali in vlaknine

Kaj ga naredi tako posebnega? Regrat je res prava zakladnica zdravja. Kako lahko ta vsakdanja rastlina skriva v sebi nekaj tako neverjetnega?

  • Je izredno bogat s hranilnimi snovmi. Regratovi listi so na videz povsem običajni. Zaradi njegove izjemno hitre rasti je na vrtu pogosto nezaželen. V tej preprosti rastlini, ki nas spomladi spremlja na vsakem koraku, so skrite številne hranilne snovi. Regrat je prava mala zakladnica vitaminov, mineralov in vlaknin. Je bogat vir vitaminov A, C, E in K, vsebuje pa tudi manjše količine vitamina B. Vsekakor je regrat izjemen vir mineralov – vse od železa, kalcija do magnezija in kalija. 
  • Močen vir antioksidantov. Zdravilni učinki regrata segajo še mnogo dlje. Je namreč izjemno bogat vir močnih antioksidantov. Antioksidanti so molekule, ki pomagajo preprečiti negativne učinke, ki jih na telesu puščajo prosti radikali. V določenih količinah so prosti radikali, sicer potrebni za nemoteno presnovo, a so pogosto prisotni v velikih količinah. S tem povzročajo možnosti za nastanek bolezni in pripomorejo k hitrejšemu staranju. Antioksidanti, ki jih med drugim najdemo v listih regrata, so tako odlična zaščita pred staranjem in boleznimi.
  • Študije kažejo, da regrat okrepi imunski sistem, zato je v spomladanskih dneh in ob spremembi vremena še kako koristen. Regratovi listi telesu pomagajo v boju z mikrobi. Nekatere študije kažejo, da ekstrakt regrata virusom otežuje razmnoževanje. Nekatere sestavine regrata naj bi pomagale tudi v boju proti bakterijam
  • Pomaga urejati prebavo. Zdrava prebava je eden izmed najpomembnejših temeljev zdravja. Regrat uravnovesi naravne bakterije v črevesju, s čimer pomaga urejati našo prebavo. 
  • Regrat je naravna pomoč v primeru tesnobe oz. anksioznosti. Njegov vpliv na telo je pomirjevalen, zato ga priporočajo vsem tistim, ki nenehno hitijo. Primeren je tudi za vse tiste, ki ste pod stalnim pritiskom in želite uravnovesiti občutke napetosti in nemira.

Poleg tega regrat povezujejo še z drugimi zdravilnimi učinki na telo, ki pa so zaenkrat nekoliko manj raziskani. Uporaben naj bi bil npr. pri negi kože, prav tako pa ima potencialno pozitivne učinke na zdravje jeter. Pomagal pa naj bi tudi pri zaprtju in povišanem holesterolu. 

Zdravo hujšanje z regratovim čajem

Ali lahko verjamete, da to še niso vsi učinki regrata? Ta neverjetna rastlina je pravi dar narave. 

Korenine regrata delujejo blago odvajalno, zato ga mnogi uporabljajo kot pomoč pri pospeševanju prebave. Za vse tiste, ki želite shujšati, a ste ob tem velikokrat zaprti, je lahko regrat odličen odgovor in pomoč pri hujšanju. Za hujšanje je priporočljiv predvsem čaj regratove korenine.

Za dokaz neposredne povezave med regratom in izgubo telesne teže je vsekakor potrebno več študij. Pa vendar z uživanjem večjih količin regrata zagotovo ne morete zgrešiti. Regrat je s kalorijami izjemno skop, hkrati pa neverjetno raznolik s hranilnimi in mineralnimi snovmi. Ne veste, kako uporabiti regrat za pripravo okusnih obrokov? Naj vam bodo v pomoč ideje v naslednjem odstavku!

Kuhanje z regratom  recepti in ideje za zdravo hujšanje 

Pripravite si zdravilen regratov čaj.
  • Pripravite si okusen regratov čaj. Potrebujete zgolj žličko sušenega regrata, čaj pa lahko po želji sladkate z žličko medu. Regratov čaj s hranilnimi snovmi predstavlja popolno alternativo skodelici kave. Zaradi pomirjevalnega učinka na telo je regrat odličen tako zjutraj kot tudi zvečer. Pred napornim dnevom si lahko zgodaj zjutraj pripravite pomirjevalen čaj, zvečer pa se lahko z njim umirite in pripravite na spanje.
  • Pripravite regratovo solato s kuhanim jajcem. Svežemu regratu dodajte kuhana jajca in tako pripravite odlično spomladansko solato. Dodajte še kanček olja, kisa in soli, dobro premešajte in po želji dodajte še stročnice, npr. čičerko ali rdeči fižol.
  • Ste vedeli, da je lahko regrat ne zgolj okusna solata, temveč tudi odlična priloga glavnega obroka? Dušen regrat s čebulo, česnom in svežim čilijem je enostavna priloga, s katero ne morete zgrešiti.
  • Iz regratovih listov in sončničnih semen lahko pripravite pesto, ki je odličen namaz, pomaka ali priloga. Pesto lahko uporabite tudi kot preliv za testenine in rižote ter kot dodatek jedem s krompirjem.
  • Regrat se odlično ujema s testeninami, zato ga lahko vmešate v omake ali uporabite kot svežo in hrustljavo prilogo. Testenine s svežim pestom, z brokolijem in s pinjolami so odličen in zdrav obrok za vso družino.
  • Regratova juha je lahek regratov obrok, ki je odličen za hujšanje! Regratova juha je enostavna za pripravo, je izjemno okusna in polna hranilnih snovi.

Regrat je nepogrešljiva spomladanska pomoč pri hujšanju. Njegovi zdravilni učinki praktično ne poznajo meja in segajo vse od antioksidantov do pomoči pri težavah z duševnim zdravjem. Podobno kot špinača je tudi regrat izjemno raznolik in primeren za vse vrste jedi. Pozabite torej samo regratovo solato in se pustite presenetiti – regratove jedi so raznolike in puščajo možnost za neskončno eksperimentiranje. Ta enostaven spomladanski listič skriva zaklad vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki vas po dolgi in mrzli zimi opremijo z vso potrebno energijo za zdravo in aktivno pomlad!

Kateri je vaš najljubši recept z regratom?

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!