Kako shujšati na zdrav in hiter način?

Ena izmed glavnih polemik, ko gre za tematiko hujšanja, je kako shujšati v relativno kratkem času, obenem pa to narediti zdravo in telesu prijazno. Je to sploh mogoče, ali pa s hitrim hujšanjem zgolj škodujemo svojemu telesu? Če se tudi vi sprašujete, kako najbolj zdravo, učinkovito in najhitreje preoblikovati svoje telo, vam v nadaljevanju razkrivamo optimalen pristop za doseganje tega cilja.

Kako najhitreje shujšati?

Prvo pravilo za uspešno preoblikovanje telesa je zastavitev realnih ciljev. Ne pričakujte, da boste povsem preprosto izgubili 10 kg v enem samem tednu. Takšno pričakovanje namreč ni realno, prav tako pa je lahko vašemu zdravju škodljivo, če ne celo nevarno.

Prav tako ni mogoče, da bi v enem tednu izgubili 10 kg maščobe – vse drastične razlike na tehtnici, ki se pojavijo v prvih tednih, so rezultat izgube vode. Maščoba je bistveno bolj trdovratna in se raztaplja počasi, pogosto pa jo ob rednih treningih nadomeščajo mišice, zato na tehtnici morda niti ne boste zaznali bistvenih sprememb.

Ko se lotite hujšanja je torej poleg tehtanja pomembno tudi, da redno merite obseg ciljanih področij, zagotovo pa boste rezultate slej ko prej opazili tudi na oblačilih – ta vam bodo postala bolj ohlapna, lepše se vam bodo prilegala, morda boste celo zlezli v kakšne kavbojke, ki vam že dolgo niso bile prav. A gremo lepo počasi …

Zdravo hujšanje v treh korakih

Najbolj pravilno in hkrati najbolj zdravo je vsekakor počasno, postopno hujšanje, ki telesa ne sili v stradanje ali šok.

Čeprav si želite hitrih rezultatov, pa ekstremne izgube teže praviloma skoraj vedno vodijo v jo-jo efekt, kar pomeni, da se izgubljeni kilogrami povrnejo, pogosto še hitreje kot jih uspemo izgubiti.

Strokovnjaki menijo, da je idealna pot do zastavljenega cilja izgubljanje od pol kilograma do največ enega kilograma telesne teže na teden. Najmanjši priporočljiv časovni interval hujšanja (torej čas, ki si ga vzamete, da dosežete določen cilj) je tri mesece, kar je dovolj dolgo, da vzpostavite zdrav ritem hujšanja.

Dokazano je, da s takšnim tempom hujšanja ne ogrožate svojega zdravja, pa tudi izguba odvečnih kilogramov bo na ta način zagotovo trajnejša. Ker je vzdrževanje dosežene telesne teže zagotovo tudi vaš končni cilj, se je potrebno preoblikovanja telesa lotiti premišljeno in celostno. Več o zdravem hujšanju.

Brezplačni posvet

Uravnoteženo prehranjevanje

Zdravo, uravnoteženo prehranjevanje je osnovna smernica, ki zagotovo pripomore k uspešnemu preoblikovanju telesa na naraven način. Čeprav tu in tam svojemu telesu lahko privoščimo kakšen detox (predvsem od soli, sladkorjev, alkohola in nasičenih maščob), pa to nikakor ne pomeni stradanja.

Cilj naj ne bo odrekanje, temveč dolgoročna sprememba, ki temelji na zdravi in uravnoteženi prehrani, obvladovanju želje po nezdravih živilih in vzpostavitvi zdravih prehrambnih navad.

 

zdrava prehrana

Kako shujšati: Omejevanje vnosa kalorij

Zdrava prehrana seveda vključuje tudi kontroliran vnos kalorij v telo, saj je osnovno pravilo hujšanja, da mora biti vnos kalorij nižji od porabe, če želimo izgubiti oziroma pokuriti odvečno maščobo.

Ob predpostavki, da v svoje telo dnevno vnesete 500 kalorij manj, lahko zgolj z zmanjšanim dnevnim vnosom kalorij v enem tednu izgubite pol kilograma maščobnih oblog. Če k temu dodate še gibanje, bodo želeni rezultati pravzaprav neizogibni. Seveda tudi z zmanjševanjem vnosa kalorij ne gre pretiravati, zato nikar ne prekoračite priporočene količine, torej največ 500 kalorij dnevno manj. Jejte večkrat dnevno, uživajte majhne, uravnotežene in zdrave obroke.

Največja napaka večine ljudi, ki se odločijo za shujševalne diete, je, da svoj izbor hrane še bolj omejijo. Nikar!

V svoj jedilnik vključite več raznolike hrane in se osredotočite predvsem na gostoto kalorij, ki jih zaužijete – sadja in zelenjave lahko na primer zaužijete bistveno več kot pa škrobnatih živil in maščob, ne da bi ob tem presegli dnevni vnos kalorij. Z izborom živil z nizko gostoto kalorij poskrbite tudi, da občutite manj lakote zato tudi na dnevni ravni zaužijete manj kalorij.

Katerim živilom se je smiselno izogibati, če ste se odločili za zmanjšan vnos kalorij v telo?

Vsekakor se priporoča, opustite prekomerno uživanje:

  • gaziranih pijač,
  • sladkih in športnih napitkov,
  • sladkarij,
  • hitre hrane,
  • prigrizkov kot so čips, palčke in krekerji ,
  • pekovskih izdelkov iz testa,
  • mastne hrane,
  • slane hrane (velja predvsem za predelana živila in predpripravljeno hrano) ter
  • hrane bogate s sladkorjem (tako naravnih kot umetnih sladkorjev/sladil).

Kljub temu, da obstaja vrsta živil, ki se jim je bolje izogniti, pa hrana ne sme postati vaš sovražnik. Še vedno morate uživati v prehranjevanju in najmanj trikrat do petkrat dnevno uživati bogate, polnovredne obroke. Hrana je vir energije, in če je ne uživate redno, to privede do pomanjkanja energije, slabega počutja in hrepenenja po nezdravi hrani.

Hujšanje s sadjem in zelenjavo je ena od naravnih, zdravih in zelo okusnih možnosti, ki jih lahko vključite v dnevno prehrano. Zelenjava vsebuje veliko vlaknin, vitaminov in mineralov, predvsem pa malo kalorij, zato je lahko pojeste veliko več kot drugih živil. Zaradi vsebnosti vlaknin ugodno vpliva na prebavo in spodbuja metabolizem. Sadje, ki sicer vsebuje precej naravnih sladkorjev, pa ugodno vpliva na počutje in telo oskrbi s številnimi prepotrebnimi vitamini.

zdrava prehrana

Ne pozabite pa tudi na potrebe organizma po beljakovinah – zdrava odrasla oseba potrebuje dnevno najmanj 0,8 gramov beljakovin na kilogram telesne teže.

Odličen vir le-teh so piščančje meso, puranje meso, ribe, jajca, beljak in oreščki. Prav tako pa so za telo ključnega pomena tudi maščobe (približno 44 do 66 gramov maščob dnevno), zato jih ne smemo čisto izključiti iz prehrane. Idealen vir maščob so ribe, avokado, oreščki, semena in olivno olje. Sledijo še ogljikovi hidrati, brez katerih telo prav tako ne more. Zdrava odrasla oseba potrebuje približno 250 gramov ogljikovih hidratov dnevno.

Kakovostne, torej kompleksne ogljikove hidrate, boste našli v živilih kot so sadje, zelenjava, žitarice in nekatere gomoljnice. K dnevnemu vnosu kalorij pa morate poleg hrane prišteti tudi pijačo. Izogibajte se vseh sladkih pijač in se raje se odžejajte z navadno vodo ali nesladkanim čajem.

Več tudi v članku JE HUJŠANJE V TREBUH POVEZANO Z ZDRAVO PREHRANO?

Kako razdeliti dnevne obroke?

Priporoča se tri do pet obrokov dnevno:

  1. Zajtrk naj bo kalorijsko najbolj bogat obrok dneva, vsebuje naj tako ogljikove hidrate kot maščobe in beljakovine.
  2. Dopoldanska malica naj bo lahka, na primer kakšno sadje, jogurt ali pest oreščkov.
  3. Kosilo naj bo bogato z beljakovinami, ki jih dopolnjujejo zelenjava, stročnice in manjši delež škrobnatih živi.
  4. Popoldanska malica naj bo zelenjavno obarvana.
  5. Lahka večerja naj zaključi dan; juha, pusta skuta, navadni jogurt, ribe ali piščanec so dobra izbira, ki ne preobremenijo organizma pred spanjem.

Kaj je bolj pomembno, prehrana ali vadba?

Za zdravo hujšanje in preoblikovanje postave je brez dvoma pomembno oboje. Z vadbo povečujete svojo fizično kondicijo in hkrati kurite odvečne kalorije, ki ste jih v telo dnevno vnesli s hrano.

Z vadbo povečujete mišično maso, kar pomeni, da izboljšujete mišični tonus in posledično tudi (pre)oblikujete svoje telo. Z vadbo krepite splošno zdravje telesa, hkrati pa nezavedno sproščate tudi morebitno psihično napetost in odpravljate stres. Redna telesna aktivnost torej krepi organizem in vam pomaga hitreje doseči zastavljene cilje.

Vadba za zdravo hujšanje

Kako shujšati z vadbo?

Vadba naj bo prilagojena vašim individualnim potrebam, željam in fizičnim zmožnostim.

Nikakor ne drži, da mora vadba predstavljati velikanski napor za vaše telo. Vadba je lahko tudi hoja. Vadba je tek, drsanje, kolesarjenje, plavanje ali preprost obisk centra Linea Snella.

Vadba so torej tudi vaje za oblikovanje telesa, ki jih lahko delate doma ali s pomočjo strokovnega osebja in pripomorejo h krepitvi mišic in učvrstitvi celotnega telesa.

Katere vaje je priporočljivo izvajati za boljše rezultate in preoblikovanje telesa?

  • Plankanje (za čvrst trebuh).
  • Vaje za krepitev hrbtnih mišic, izboljšanje drže in preprečevanje bolečin v hrbtenici.
  • Vaje za krepitev bokov.
  • Vaje za krepitev spodnjih trebušnih mišic (dvig nog leže, škarjice).
  • Počepi in sumo počepi za krepitev zadnjičnih mišic

.

Hitri napotki za zdravo hujšanje:

  1. Uravnotežena prehrana: Uživajte obroke, bogate z vlakninami, beljakovinami in zdravimi maščobami. Zmanjšajte vnos predelanih živil, sladkorja in nasičenih maščob.
  2. Pijte dovolj vode: Redno uživanje vode pomaga pri občutku sitosti, pospeši presnovo in pomaga pri odstranjevanju strupov iz telesa.
  3. Povečajte telesno aktivnost: Redna vadba je ključna. Zmerna aerobna vadba, kot so hoja, tek, plavanje ali kolesarjenje, skupaj z vajami za moč, lahko pripomore k izgubi telesne teže.
  4. Uživajte več manjših obrokov: Namesto treh obrokov na dan, poskusite jesti pet manjših obrokov. To ohranja stabilen nivo energije in preprečuje prenajedanje.
  5. Omejite sladke in slane prigrizke: Zamenjajte jih s sadjem, zelenjavo, oreščki ali grškim jogurtom, ki so bolj zdrave alternative.
  6. Spite dovolj: Pomanjkanje spanca lahko vpliva na presnovo in apetit. Poskrbite za zadostno količino spanca za dobro zdravje.
  7. Izogibajte se prenajedanju: Poskusite jesti počasi, da telo dobi čas za občutek sitosti. Prav tako poskušajte jesti manjše porcije.
  8. Ne izpuščajte obrokov: Izpuščanje obrokov pogosto vodi v prenajedanje kasneje. Poskusite redno jesti zdrave obroke čez dan.
  9. Bodite potrpežljivi: Ne pričakujte hitrih rezultatov. Zdravo hujšanje je postopen proces. Postavite si realne cilje in bodite vztrajni.
  10. Ohranite motivacijo: Najdite motivacijo in vztrajajte. Spodbudite se z majhnimi dosežki in ostanite osredotočeni na dolgoročne koristi zdravega življenjskega sloga.

Zdravo hujšanje temelji na vzdržljivosti, zdravih navadah in uravnoteženem pristopu k prehrani ter telesni aktivnosti.

Zapomnite si, da ni čudežnega recepta, kako hitro shujšati!

Metod in načinov hujšanja je nešteto, resnica pa je žal ena sama: nobenega dobrega, dolgoročnega rezultata ni mogoče doseči kar čez noč. Potrebno se je zavedati tudi, da vaš edini cilj ne sme biti le ta, da izgubite neželene kilograme in centimetre, temveč da dosežene rezultate tudi dolgoročno vzdržujete! In to je pogosto najbolj zapleten del hujšanja.

Vzdrževanje želene telesne teže in ohranjanje estetsko oblikovanega telesa namreč terja doslednost, vztrajnost in veliko volje.

Kako vam lahko metoda Linea Snella za preoblikovanje postave pomaga pri doseganju vaših ciljev?

Kot smo že ugotovili, je celosten pristop k hujšanju in oblikovanju postave ključnega pomena, če želimo doseči optimalne rezultate v relativno kratkem času, s ciljem vzdrževanja doseženih ciljev.

Linea Snella vam pomaga izoblikovati individualen program, tako da za vsak posamezni primer izbere holističen pristop, ki da bo zagotovo obrodil sadove. Ponujamo vam enega izmed najbolj naravnih, neinvazivnih, neškodljivih in zagotovo najbolj učinkovitih pristopov k oblikovanju postave kakršno ste si od nekdaj želeli. Naši programi temeljijo na več kot tridesetletnem pridobivanju znanj in izkušenj z oblikovanjem postave in ohranjanjem trajne forme, pri katerem je osrednjega pomena doseganje dobrega počutja in boljše samopodobe. Linea Snella vam nudi različne podporne programe, s pomočjo katerih boste naravno, zdravo in zajamčeno dosegli pričakovane rezultate.

Znebite se nadležnega celulita, izgubite odvečno telesno težo in preoblikujte svoje telo!

Oblikovanje ženskega telesa je problem, ki že desetletja predstavlja izziv celo za znanstvenike. Metoda Linea Snella tako temelji na znanstvenih ugotovitvah, obenem pa upošteva, da se je potrebno izgube odvečnih centimetrov in maščob pri vsaki ženski lotiti individualno. Linea Snella zato ponuja bogato izbiro tretmajev, ki zagotavljajo najboljše možne rezultate v najkrajšem možnem času:

  • Thermoslim terapija je ciljna vadba pod posebnimi termofizikalnimi pogoji in infrardečimi žarki, ki omogoča hitro zboljšanje tonusa kože in 3-4-krat hitrejšo izgubo maščobnih oblog na tistih delih telesa, kjer jih je najtežje odpraviti.
Thermoslim
Vadba v Thermoslimu.
  • Bodywarm terapija je specialna vrsta savne, ki zagotavlja, da koža ob izgubi odvečnih kilogramov ostane čvrsta in napeta. Namenjena je torej učvrstitvi tkiva in poskrbi za večjo elastičnost kože. Odlična izbira je za zmanjševanje celulita, saj pospešuje prekrvavitev in učinkovito odpravlja zastajanje vode v telesu.
  • Thermobike terapija vključuje vadbo na kolesu podobni napravi, s katero se odpravljajo predvsem maščobne obloge na stegnih, zadnjici in bokih. Številne ženske, ki imajo povsem ustrezno telesno težo, niso zadovoljne z obliko svojega telesa. Thermobike je odlična rešitev za ciljno delovanje na maščobne obloge na točno določenih delih telesa, krepitev mišičnih struktur in učinkovito preoblikovanje postave.
Vadba na Thermobike.
Vadba na Thermobike.
  • Kriolipoliza je estetska tehnologija, ki pomaga pri odstranjevanju in raztapljanju maščobnih oblog na izbranih področjih telesa, kot so trebuh, pas, boki, stegna in roke. Gre za poseben postopek zamrzovanja maščobnih celic, s čimer pospešimo njihovo izločanje. Postopek ne zahteva aktivne vadbe ali prehranskih diet, je pa odlična dopolnitev le-tem, kot tudi ostalim metodam Linea Snella.
  • Vibracijska vadba je posebna oblika kombiniranja telesne vadbe in posebnih vibracij, s pomočjo naprave imenovane Powertrainer. S pomočjo vibracij lahko dosežemo progresivno izgubljanje kilogramov, saj se aktivirajo skoraj vse mišice, mišična vlakna in mišične skupine. Če metodo primerjamo s klasično vadbo, nam lahko prihrani kar 85 % časa in vloženega napora za doseganje želenega rezultata.
Vibracijska vadba za hujšanje
Vibracijska vadba v centru Linea Snella.
  • Ultrazvok – kavitacija je učinkovit, popolnoma neinvaziven in neboleč postopek za učinkovito odpravljanje celulita. S kavitacijo pospešeno izločamo maščobne celice iz telesa tako, da izzovemo popolnoma naraven biološki proces v telesu.

Za več terapij si oglejte spletno stran ali pa se prijavite na brezplačni posvet v izbranem centru Linea Snella.

Metodam Linea Snella zaupajo tudi znane Slovenke

V nasprotju z naraščajočim trendom lepotnih operacij v tujini, se znane Slovenke za oblikovanje in vzdrževanje svoje postave še vedno raje odločajo za naravne metode. Številne znane Slovenke zato zaupajo Linea Snelli, saj so postopki in pristopi naravni, neboleči in neinvazivni, rezultati pa trajni in zajamčeni.

Simpatična igralka, voditeljica in komičarka Ana Marija Mitič je glede svoje izkušnje, kot vselej, povsem neposredna in iskrena: »Elegantno, brez stradanja in posebnega garanja sem spremenila svoj življenjski slog! Linea Snella mi je pokazala način in izkušnjo, s katero brez posebnega napora lepota in mladost prideta kar sami od sebe,« je opisala svojo izkušnjo, skozi katero je izgubila že 8 kilogramov in kar 45 cm.

Ana Marija Mitič in vadba v Thermoslimu
Ana Marija Mitič in vadba v Thermoslimu.

Tudi Tinkara Kovač, ki je izgubila že 9 kg in 56 cm, redno uporablja tretmaje, ki jih ponuja Linea Snella. S pomočjo individualnega programa je spremenila svoj življenjski slog, redno pa se pusti razvajati tudi s programi Thermoslim in Bodywarm, da na sproščujoč način vzdržuje svojo telesno formo.

Tinkara Kovač v Linea Snelli
Tinkara Kovač v centru Linea Snella.

Metodam Linea Snella zaupajo tudi Saša Lendero, Helena Blagne, Nuša Derenda in številne ženske, ki jim pri nas z individualnim pristopom pomagamo doseči želene rezultate.

Helena Blagne vadi v Thermoslimu...
Helena Blagne vadi v Thermoslimu…

Čutite, da je prišel čas za spremembo? Potrebujete prijateljico na svoji poti do celostne preobrazbe? V Linea Snelli skupaj oblikujemo in negujemo vaše TELO ter razvajamo vašo DUŠO. Skupaj se trudimo za vaše zajamčene REZULTATE in slavimo vaše USPEHE. Z nasmehom na obrazu topimo odvečne kilograme in centimetre ter preganjamo slabo voljo! VESELIMO se vaše preobrazbe.

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet.

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!